fbpx

Hoe zorg je voor een snelle wordpress website?

Herken je dat: op social media zie je een super interessant aanbod voorbij komen voor een gratis ebook. Gelijk klik je op de link en vervolgens duurt het een eeuwigheid voor de pagina laat. Binnen no-time heb je al geen aandacht meer voor het ebook en ben je al weer met je volgende taak bezig. Als consument vergeet je zo dat het ebook überhaupt bestond, er worden immers veel gratis ebooks op internet geplaatst. Maar als ondernemer en schrijver van het ebook is dat natuurlijk heel jammer! In dit artikel leg ik uit waarom een snelle website super belangrijk is, en hoe je er voor zorgt dat jou website snel genoeg laad zodat je de aandacht van je klant kunt vasthouden!

Een langzame website …

De aandachtspanne van een mens is kort, en daarom ook erg kostbaar. Om mensen naar je website te krijgen, moet je echt hun aandacht trekken en als ze op je website komen moeten ze zo snel mogelijk op de betreffende pagina terecht komen. Hoe langer je website hier over doet, hoe groter de kans is dat mensen afhaken. Dit wil je niet, want dit heeft een nadelige invloed op:

– Je Facebook advertenties

Heb jij advertenties lopen via Facebook die naar je website lijden? Als je een advertentie hebt lopen kun je enorm veel geld verspillen doordat mensen afhaken door de laadtijd. Ik heb dit zelf mogen ervaren. Ik snapte maar niet waarom mensen wel op de link in mijn advertentie klikten, maar zich niet aanmeldde voor mijn webinar. Toen ik mijn website sneller had gemaakt ging het al een stuk beter!

– Je google vindbaarheid

In het plaatje van deze blogpost zie je het resultaat van een google speed test. Een langzame website heeft een grote invloed op je google vindbaarheid. Daarom biedt google de mogelijkheid om de snelheid van je website te testen. Vervolgens geeft google tips hoe je je snelheid kunt verbeteren. Hier vertel ik zo meer over!

– Het imago van je onderneming

Een langzame website heeft een slechte invloed op het imago van je website, en daarmee ook op het imago van je onderneming Hierdoor kun je als bedrijf minder serieus genomen worden. Door de snelheid van je website te verhogen voorkom je dat mensen je website als amateuristisch gaan zien.

De google speed test

Via https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=nl kun je je website laten testen. Je website pagina krijgt dan twee scores tussen de 0 en de 100. Eentje voor de pagina als die wordt geladen op een laptop/computer, de andere voor de mobile versie van de pagina. Het doel is om een score van minimaal 90 te krijgen. Dan wordt het rondje waarin de score wordt weergegeven ook groen. Om de score’s zo hoog te krijgen is vaak echter toch lastig, een hoge score is iets waar je moeite voor moet doen. Een basic wordpress website met een basis hosting geeft niet altijd hoge resultaten, zeker voor de mobile versie van je pagina vallen de score’s vaak laag uit.

Gelukkig is hier wat aan te doen! Google geeft namelijk naast een score ook tips voor hoe je je website sneller kunt maken. Soms lijken deze tips heel ingewikkeld en technisch. Zeker als je geen verstand hebt van websites maken zal je er niet heel veel verder mee komen.

Mijn tips

In dit dit blogbericht geef ik je een aantal tips die google vaak noemt en die voor iedere website een aandachtspunt zijn, in een taal die iedereen kan begrijpen! Echter ga je niet blind staren op een top score bij de test van google, met een score van 60-70 ben je al heel ver! En qua google vindbaarheid zijn er veel meer punten die mee spelen!

1. Plugins

Er is niks mis met het installeren van plugins op je wordpress website. Deze zorgen er namelijk voor dat je website allemaal extra functies krijgt. Plugins kunnen echter door iedereen gemaakt worden, en kun je overal op het internet (soms gratis) downloaden. Deze zijn niet allemaal even goed voor je website. Soms zijn ze slecht gecodeerd, of worden ze niet meer up-to-date gehouden. Belangrijk dat als je plugins op je website zet, dat deze goed beoordeeld zijn door andere gebruikers en recent bijgewerkt zijn.

2. Afbeeldingen

Afbeeldingen maken je website. Tegenwoordig zijn veel mensen te lui om te lezen en beeld staat voor meer dan duizend woorden. Afbeeldingen zijn dus niet te missen. Maar op de snelheid van je website hebben afbeeldingen niet altijd een even goede invloed. Daarom is het belangrijk dat de afbeeldingen op je website het juiste formaat zijn. Ik zie dit heel vaak mis gaan. Mensen uploaden foto’s direct van een foto toestel of van een fotograaf op de website. Deze foto’s zijn vaak echt enorm groot! Dit is helemaal niet nodig voor een kwalitatieve foto, en maakt je website heel sloom. Kies daarom voor foto’s met een afmeting van maximaal 2400 px in de breedte voor afbeeldingen die de hele breedte van de website moeten vullen. Voor foto’s die minder dan de helft van de pagina gebruiken kun je een afmeting van maximaal 1200 px in de breedte gebruiken. Dit zal er voor zorgen dat je foto’s een stuk sneller laden!

3. Optimaliseer je websites

Plugins kunnen je website vertragen, maar ook versnellen! Wanneer je browser een wordpress website moet laden, moet hij hij (naast de afbeeldingen die we net al bespraken) heel veel informatie ophalen. Dit kan je website langzamer maken. Gelukkig zijn er plug-ins die je hierbij kunnen helpen. Deze comprimeren de bestanden als een soort ZIP bestand. Ik heb verschillende plugin’s geprobeerd die de snelheid van websites verbeteren. Het beste resultaat bereik ik met Autoptimize. Dit is een gratis plug-in die ik je zeker kan aanraden voor een snellere website!

Hulp nodig?

Wanneer ik websites ontwerp doe ik wat nodig is om de website zo snel mogelijk te maken. Ben je zelf al met je website bezig en wil je deze graag sneller maken? Neem dan contact met mij op!

Over mij

Hoi, ik ben ilse! Als online creator zorg ik er voor dat jij 100% je authentieke zelf kunt uitstralen op het internet. Dit doe ik door middel van webdesign en visuele branding. 

Op mijn blog deel ik mijn ervaringen als ondernemer. 

Aanbod